Iets wat wij in de praktijk steeds meer tegenkomen, zijn mensen met een ei allergie. Lastig, want zij kunnen gelijk een hoop producten van hun boodschappenlijstje schrappen. In veel producten zit namelijk eiwit verwerkt. Velen gaan dapper aan de slag met koken en bakken, maar lopen steeds tegen de lamp aan wanneer ei als ingrediënt nodig is. Veel veganisten zijn ook bekend met deze kwestie. Voor veel veganisten is het overstappen op een eivervanger dan ook de laatste stap tot een volledig plantaardig dieet.
Wat is een chia ei?
Eigenlijk heeft een chia ei vrij weinig te maken met een ei of de voedingswaarde van een ei. Het heeft ook niet dezelfde vorm. Het plaatje hierboven is dan ook niet representatief. 😉
De naam is zo tot stand gekomen, omdat je chiazaad perfect als vervanger van ei kan gebruiken.
Voordelen van een chia ei
Ei-vervangers kleuren over het algemeen de smaak van een recept. Bovendien hebben kant-en-klare mixen ingrediënten met een vrij lage voedingswaarde en/of ongewenste toevoegingen. Ook horen wij regelmatig dat ei vervangers aan de pan blijven kleven en aanbranden. Ei vervangen door chiazaden biedt de ideale uitkomst!
Ben je allergisch voor gluten? Geen enkel probleem, want chiazaden zijn glutenvrij. Bovendien hebben ze geen geur en smaak! Perfect dus voor in koekjes, cakes, brood, gebak, etc.
Daarnaast zijn chiazaden ontzettend gezond. Zo is chiazaad de rijkste plantaardige bron van omega-3 en omega-6 vetzuren. Omega-3 en omega-6 vetzuren beschermen ons onder andere tegen hart- en vaatzieken. Ook bevat chiazaad vitamines, ijzer, zink, eiwitten en zit boordevol vezels. Vezels dragen bij aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Per dag wordt geadviseerd zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten.
Soms lees of hoor je dat je chiazaad niet moet verhitten in verband met oxidatie van de omega-3 vetzuren. Hierop de volgende toelichting: als je chiazaadolie zou verhitten, dan zouden inderdaad de omega-3 vetzuren oxideren en worden er schadelijke bijproducten gecreëerd. Maar het gebruik van hele chiazaden voorkomt dat.
Recept chia ei als eivervanger
Wat heb je nodig om 1 chia ei te maken? 1 chia ei staat gelijk aan 1 medium kippenei.
- 1 eetlepel biologisch chiazaad
- 2½ eetlepel water
Doe de chiazaden en het water in een glas en laat dit ongeveer 10 minuten weken. Het is de bedoeling dat het een soort dik papje wordt. Mix vervolgens het mengsel in de blender en klaar is je natuurlijke ei vervanger.
Recept delen
Wat is chiazaad?
Biologisch chiazaad zijn de kleine zaadjes in de bloemen van de chia, ook wel bekend als Salvia hispanica. De chiazaadjes zijn ovaal van vorm met verschillende combinaties tussen de kleuren zwart, wit en grijs. Gedurende 5 maanden ontwikkelen deze zaadjes zich tot ze volgroeid zijn en hun volledige voedingswaarde hebben bereikt. Vervolgens worden ze geoogst, schoongemaakt, gekeurd en verpakt. Het chiazaad van Superfood4Me voldoet aan de biologische kwaliteitseisen van Skal Biocontrole. Het wordt biologisch geteeld in Mexico, waar chiazaad oorspronkelijk vandaan komt.
Het gebruik van chiazaad gaat al duizenden jaren terug. De Maya’s, en later de Azteken, gaven het mee aan hun strijders als voedsel en medicijn. Door ze in water te weken, ontstond een soort gel dat werd gebruikt om wonden te helen en allerlei lichamelijke klachten, zoals verkoudheid en keelpijn, te bestrijden. Daarnaast waren zij ervan overtuigd dat chiazaad hen een energieboost gaf. Chia is afgeleid van het woord ‘chian’. In de taal van de Azteken betekent dat kracht. In Midden- en Zuid-Amerika wordt het nog steeds veel gebruikt als voedsel en als medicijn.
Lekkere superfood recepten!

Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.