Vegan & glutenvrij brood met chiazaad

Niets is zo lekker als versgebakken brood. Het begint al bij de heerlijke geur die langzaam door het huis verspreid. Nu is zelf brood maken niet heel lastig, maar wist je dat het nóg simpeler kan? Dit recept heeft slechts 7 verschillende ingrediënten, waarvan water en zout er al 2 zijn. Ook heb je, op een oven na, geen machines of apparaten nodig. “Moet ik dan zelf dat deeg kneden?” hoor ik je denken. Dan heb ik een verrassing voor je. Het deeg in dit recept hoeft niet gekneed te worden!

Het was een lastige opdracht, maar het is ons uiteindelijk gelukt. Om ervoor te zorgen dat vrijwel iedereen van dit heerlijke brood kan genieten, is dit recept: vegan, lactosevrij, koemelkvrij, glutenvrij én notenvrij.

Voorbereiding15 min.
Koken/ bakken1 uur
Totale tijd1 uur en 15 min.
Moeilijkheid Normaal

Ingrediënten

Voor 12 sneetjes

  • 40 gram biologisch chiazaad
  • 1x 250 ml water
  • 1x 150 ml water
  • 300 gram boekweitmeel (onder andere verkrijgbaar bij  en  )
  • 2 el glutenvrij bakpoeder (zie tips)
  • 1 tl zout
  • 60 gram biologische kokosolie
  • 30 gram zonnebloempitten (onder andere verkrijgbaar bij  en  )

Tips

Wanneer je op Google zoekt naar ‘glutenvrij bakpoeder’ kom je waarschijnlijk op het bakpoeder van Dr. Oekter. Dit bakpoeder bevat zelf geen gluten, maar wordt helaas wel in een glutenrijke omgeving geproduceerd. Het risico op kruisbesmetting is dan ook hoog. Aangezien er met allergieën absoluut geen risico’s moeten worden genomen, adviseren wij om dit glutenvrij bakpoeder te gebruiken.

Bereiding

1
Chiazaden kunnen tot wel tien keer het eigen gewicht aan vocht opnemen. De harde zaadjes worden zacht en vormen een geleiachtige structuur. En dat hebben we nodig. Pak een kom en vul deze met 250 ml water. Roer vervolgens de chiazaden door het water en laat dit ongeveer 15 minuten staan. Je zult merken dat de chiazaden langzaam het vocht absorberen en zacht worden.
2
Terwijl de chiazaden lekker aan het zwemmen zijn, gaan wij door met het volgende onderdeel. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een smalle broodvorm (ongeveer 20 bij 10 cm) in en bedek de kanten met bakpapier.
3
Pak vervolgens een beslagkom en mix het boekweitmeel, bakpoeder en zout. Vul een kleine steelpan voor de helft met water en verwarm tot ongeveer 50 graden. Als je geen thermometer hebt, kan je ook de vinger-test toepassen. Wanneer het pijn doet als je je vinger in het warme water doopt, is het te warm. Doe de kokosolie in een kommetje dat breder is dan je steelpannetje. Geef het kommetje een bad in het warme water en smelt zo de kokosolie. Deze techniek heet ‘au bain marie’.
4
Hoe gaat het met de chiazaden? Als het goed is, zijn deze inmiddels zacht geworden en heb je een kom met een soort gelei. Voeg de gesmolten kokosolie, 150 ml water en de zachte chiazaden toe aan de meel-mix. Meng dit door elkaar tot een plakkerig deeg.
5
We zijn er bijna! Schep het deeg in de voorbereide broodvorm en strooi de zonnebloempitten over het deeg. Bak vervolgens voor ongeveer 60 – 75 minuten of tot wanneer een satéprikker er schoon uitkomt.
6
Haal het brood uit de oven en geef het ruim de tijd om af te koelen. We weten het, het is lastig want het ruikt natuurlijk zo lekker! Hou vol!
7
Eenmaal afgekoeld, snijd in plakjes en dan blijft er nog maar één ding over voor ons te zeggen:

Eet smakelijk en geniet ervan!

Gebruikte superfoods

1500 gram
Adviesprijs: 38,55
€ 34,69

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Gemiddelde score 3.5/5 (13)

Nog geen stemmen

Deel dit recept met anderen

  • winkelwagen
  • Winkelwagen

    Geen producten in de winkelwagen.

    Naar winkel Bekijk je verlanglijstje