Warme amandelpudding met boekweithoning en kaneel

Amandelpudding recept met boekweithoning en kaneel

Gemiddelde score 0/5 (0)

Nog geen stemmen

Boekweithoning recept warme amandelpudding met kaneel

Op een grijze dag met een miezerige regen wordt het tijd voor een hartverwarmend drankje op de bank, misschien wel onder een dekentje. Je kunt natuurlijk een lekkere mok chocolademelk pakken of misschien wel je favoriete chai thee. Of je gebruikt dit recept om jezelf met iets nieuws te verwarmen.

Dit recept is gebaseerd op Sahlab, een Arabische drank waar ik voor eerst kennis mee mocht maken in het warme Egypte. Het is een melk-kaneel-drank die een bijna puddingachtige dikte combineert met warme kruiden, noten en kokos. Van origine wordt Sahlab gemaakt van poeder van orchidee wortel (Orchis mascula). Dit zorgt voor een bloemige smaak en verdikking van de melk. Hier is vrij moeilijk aan te komen. Daarnaast is deze orchidee inmiddels beschermd, dus een alternatief is een beter idee.

Gelukkig hebben we al eens geëxperimenteerd met de verdikkende eigenschappen van chiazaadjes. Dit werkt ook heel goed bij een warme drank. Hier maken we een combinatie met oranjebloesemwater voor een hint naar het bloemige aspect van de orchidee. In plaats van suiker gebruiken we boekweithoning in dit recept. Deze karamel achtige honing gaat heerlijk samen met amandelmelk en kaneel voor een knus en exotisch herfstdrankje.

Benodigdheden

Voor 2 mokken.

  • 500 ml amandelmelk
  • 3 el chiazaadjes
  • 1tl oranjebloesemwater
  • kaneelstokje
  • 1 el boekweithoning
  • 4 kardemompeulen
  • 1 el kokosrasp
  • handje rozijnen
  • 1 el gehakte pistachenootjes, ongezouten
  • eventueel extra snufje kaneel
Recept Warme amandelpudding met boekweithoning en kaneel
Amandelpudding recept met kaneel en boekweithoning

Bereiding

Laat de rozijnen ongeveer 10 minuten wellen in heet water.
Kneus de kardemompeulen in een vijzel, verwijder de velletjes en plet de zaadjes.
Pak een steelpannetje en doe de amandelmelk, de chiazaadjes, de kardemomzaadjes en het oranjebloesemwater in de pan. Laat dit ook 10 minuten staan zodat de chiazaadjes hun geleimiddel loslaten.

Voeg de rozijnen toe aan de pan en zet deze op een heel laag vuurtje. Verwarm de pudding tot deze net onder het kookpunt is en de goede dikte heeft bereikt. Vergeet niet af en toe te roeren om de chiazaadjes goed te verdelen.
De pudding wordt eigenlijk alleen maar beter als deze langer blijft staan. Mocht hij te dik worden, voeg dan een scheutje melk toe. Als de pudding warm genoeg is en de smaken van de kruiden er ingetrokken zijn, haal dan de pan van het vuur en roer de boekweithoning door de amandelpudding. Voeg meer of minder toe naar eigen smaak.

Giet de amandelpudding in grote mokken. Zorg er hierbij voor dat de rozijnen goed verdeeld zijn. Garneer de mokken met kokosrasp en pistachenootjes. Voeg eventueel nog een snufje kaneel toe. Kruip op de bank met een lepel en je mok kruidige warme amandelpudding. Geniet er van!

Eva van Asseldonk

Recept delen

12,95 incl. btw
12,85 incl. btw
12,95 incl. btw
12,85 incl. btw

Even voorstellen

Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.

Lees hier de volledige kennismaking van Eva.

Eva van Asseldonk Superfood4Me
Nieuwsbrief

Elke week gratis een nieuw superfood recept

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.

Superfood recepten Superfood4Me
Superfood bibliotheek biologische superfood recepten Superfood4Me mobiel

Gemiddelde score 0/5 (0)

Nog geen stemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *