Superfood plaattaart recept met biologische bijenpollen

Bijenpollen hebben een unieke smaak, maar toch gaan ze goed samen met een brede variatie aan producten. Zowel zoet als hartig. Het ligt natuurlijk een beetje in het verlengde van honing. Dus fris fruit, kaas, noten, mosterd en citroen zijn allemaal interessante combinaties.

In dit gerecht gebruiken we biologische bijenpollen met kaas, lente-ui en balsamico. Je zou bijna kunnen zeggen dat het een soort excentrieke variatie is op een kaas-uien broodje, maar dan veel lekkerder!
De bijenpollen in dit recept gebruiken we door de kaas (verwarmd) en na het bakken in een rauwe vorm. Deze dubbele aanwezigheid zorgt er voor dat de delicate smaak nog iets meer naar voren komt en dat we het voordeel blijven houden van de structuur van de onverwarmde pollen.

Het frisse van de balsamico gaat prachtig samen met de honing, de biologische bijenpollen en de zoute oude kaas. Ik heb deze variant gemaakt met Parmezaanse kaas, maar het zou ook prima kunnen met een andere oude kaas van koe, geit of schaap.

Voorbereiding10 min.
Koken/ bakken20 min.
Totale tijd30 min.
Moeilijkheid Normaal

Ingrediënten

Voor de plaattaart:

  • 1 bosje lente-ui
  • 1 pak bladerdeeg
  • 60 gram oude kaas naar keuze (bijvoorbeeld Parmezaanse kaas)
  • 2 el biologische bijenpollen
  • bakpapier

Voor de marinade:

  • 3 tl balsamico
  • 1 tl boekweithoning
  • 1 geperst knoflookteentje
  • ½ tl chili vlokken
  • 2 tl olijfolie
  • 1 tl rasp van een sinaasappelschil (liefst biologisch & altijd goed wassen)
  • snuf peper en zout

Bereiding

1
Verwarm de oven voor op 200 graden.
2
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier het bladerdeeg op in een groot rechthoek. Dit kan zo groot worden als je bakplaat, of tot je deeg op is.
3
Maak de lente-uitjes schoon, snijd de worteltjes eraf en kort ze in tot ongeveer 5 cm korter dan de breedte van je bladerdeeg. Haal eventueel de minder mooie en de buitenste bladeren eraf. Spoel ze daarna af en dep ze droog. Dunne lente-ui kun je zo gebruiken, de dikkere dien je in de lengte doormidden te snijden. Leg dan straks de snijkant op het bladerdeeg.
4
Pak een bakje voor de marinade, doe daar alle marinade ingrediënten in en roer deze door elkaar. Pak de lente-uitjes en smeer deze zo goed mogelijk in met de marinade. Verdeel ze daarna over het bladerdeeg. Probeer rondom een rand van ongeveer twee cm vrij te houden en wat tussenruimte voor de kaas.
5
Gebruik ditzelfde bakje om de kaas/kazen in te raspen. Meng hier vervolgens één van de eetlepels biologische bijenpollen doorheen. Verdeel nu de kaas en bijenpollen over het bladerdeeg, wederom de randen vrijhouden.
6
Druppel eventueel nog wat extra olijfolie over de plaattaart en schuif deze in de oven. Het bakken duurt 20 à 25 minuten. Laat de plaattaart daarna even afkoelen, maar niet te lang. Hij is het lekkerste heet of nog een beetje warm! Vergeet niet net voor het eten nog de andere eetlepel bijenpollen over de plaattaart te verdelen, dit ziet er mooi uit en geeft nog wat extra structuur in de smaaklagen.

Voor een complete maaltijd, kan je dit gerecht combineren met bijvoorbeeld een licht soepje.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Gemiddelde score 5/5 (1)

Nog geen stemmen

Deel dit recept met anderen

  • winkelwagen
  • Winkelwagen

    Geen producten in de winkelwagen.

    Naar winkel Bekijk je verlanglijstje