Superfood plaattaart recept met biologische bijenpollen

Plaattaart met biologische bijenpollen recept

Gemiddelde score 0/5 (0)

Nog geen stemmen

Superfood plaattaart recept met bijenpollen en balsamico lente-ui

Bijenpollen hebben een unieke smaak, maar toch gaan ze goed samen met een brede variatie aan producten. Zowel zoet als hartig. Het ligt natuurlijk een beetje in het verlengde van honing. Dus fris fruit, kaas, noten, mosterd en citroen zijn allemaal interessante combinaties.

In dit gerecht gebruiken we biologische bijenpollen met kaas, lente-ui en balsamico. Je zou bijna kunnen zeggen dat het een soort excentrieke variatie is op een kaas-uien broodje, maar dan veel lekkerder!
De bijenpollen in dit recept gebruiken we door de kaas (verwarmd) en na het bakken in een rauwe vorm. Deze dubbele aanwezigheid zorgt er voor dat de delicate smaak nog iets meer naar voren komt en dat we het voordeel blijven houden van de structuur van de onverwarmde pollen.

Het frisse van de balsamico gaat prachtig samen met de honing, de biologische bijenpollen en de zoute oude kaas. Ik heb deze variant gemaakt met Parmezaanse kaas, maar het zou ook prima kunnen met een andere oude kaas van koe, geit of schaap.

Benodigdheden

Voor een bakplaat vol.

Voor de plaattaart:

  • 1 bosje lente-ui
  • 1 pak bladerdeeg
  • 60 gram oude kaas naar keuze (bijvoorbeeld Parmezaanse kaas)
  • 2 el biologische bijenpollen
  • bakpapier

Voor de marinade:

  • 3 tl balsamico
  • 1 tl boekweithoning
  • 1 geperst knoflookteentje
  • ½ tl chili vlokken
  • 2 tl olijfolie
  • 1 tl rasp van een sinaasappelschil (liefst biologisch & altijd goed wassen)
  • snuf peper en zout
Biologische bijenpollen plaattaart recept
Plaattaart recept met biologische bijenpollen superfood Superfood4Me

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier het bladerdeeg op in een groot rechthoek. Dit kan zo groot worden als je bakplaat, of tot je deeg op is.

Maak de lente-uitjes schoon, snijd de worteltjes eraf en kort ze in tot ongeveer 5 cm korter dan de breedte van je bladerdeeg. Haal eventueel de minder mooie en de buitenste bladeren eraf. Spoel ze daarna af en dep ze droog.

Dunne lente-ui kun je zo gebruiken, de dikkere dien je in de lengte doormidden te snijden. Leg dan straks de snijkant op het bladerdeeg.

Pak een bakje voor de marinade, doe daar alle marinade ingrediënten in en roer deze door elkaar. Pak de lente-uitjes en smeer deze zo goed mogelijk in met de marinade. Verdeel ze daarna over het bladerdeeg. Probeer rondom een rand van ongeveer twee cm vrij te houden en wat tussenruimte voor de kaas.

Gebruik ditzelfde bakje om de kaas/kazen in te raspen. Meng hier vervolgens één van de eetlepels biologische bijenpollen doorheen. Verdeel nu de kaas en bijenpollen over het bladerdeeg, wederom de randen vrijhouden.

Druppel eventueel nog wat extra olijfolie over de plaattaart en schuif deze in de oven.

Het bakken duurt 20 à 25 minuten.

Laat de plaattaart daarna even afkoelen, maar niet te lang. Hij is het lekkerste heet of nog een beetje warm! Vergeet niet net voor het eten nog de andere eetlepel bijenpollen over de plaattaart te verdelen, dit ziet er mooi uit en geeft nog wat extra structuur in de smaaklagen.

Voor een complete maaltijd, kan je dit gerecht combineren met bijvoorbeeld een licht soepje.

 

Smakelijk!
Eva van Asseldonk

Recept delen

27,25 incl. btw
12,95 incl. btw
27,25 incl. btw
12,95 incl. btw

Even voorstellen

Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.

Lees hier de volledige kennismaking van Eva.

Eva van Asseldonk Superfood4Me
Nieuwsbrief

Elke week gratis een nieuw superfood recept

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.

Superfood recepten Superfood4Me
Superfood bibliotheek biologische superfood recepten Superfood4Me mobiel

Gemiddelde score 0/5 (0)

Nog geen stemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *