
Eva van Asseldonk
Superfood Kokosolie recept: fudge met dadels, walnoten en kokosolie
Dit is het recept voor een heerlijk zachte fudge met kokosolie. In dit recept gebruiken we alle ingrediënten rauw. Hierdoor behoud je alle goede eigenschappen van de kokosolie en de rauwe cacao. Dit wordt echt een heerlijk tussendoortje waarvan ik kan aanraden om niet alles in een keer op te eten! Gelukkig is deze fudge gemakkelijk enkele dagen te bewaren, zodat je altijd wat hebt om bij de thee te snoepen.
De smaak wordt vooral bepaald door de dadels en de walnoten in combinatie met de tahin. Walnoten en sesampasta (tahin) hebben beiden een licht bittere smaak en vullen elkaar heel goed aan. Voor de dadels kan ik aanraden om medjoul dadels te gebruiken, deze zijn erg romig en wat fruitiger van smaak dan veel andere dadels. Bij voorkeur biologisch geteeld en zonder toegevoegde suikers.
Wat heb ik nodig?
Voor een rechthoekige schaal van ongeveer 20 bij 10 cm
Onderlaag:
- 70 gram kokosolie
- 3 el rauwe cacao poeder
- 6 medjoul dadels (het kan ook met andere dadels, maar houd er rekening mee dat deze vaak kleiner van formaat zijn)
- 150 gram walnoten
- 1/2 tl kaneel
- snufje zout
Bovenlaag:
- 30 gram kokosolie
- 2 el tahin (sesampasta)
- 2 el pindakaas
- 1 el ahornsiroop
Bereiding
Smelt alle kokosolie (100 gram) au bain-marie. De kokosolie hoeft maar net boven de 25 graden te komen om te gaan smelten, warm hem ook niet langer op dan nodig is. Verdeel de olie daarna in 2 porties van 30 en 70 gram in 2 schaaltjes.
Voor de onderlaag gebruiken we de schaal met 70 gram gesmolten kokosolie. Voeg daaraan toe het cacaopoeder, de ontpitte dadels, zout en kaneel. Pureer dit met een staafmixer of blender. Als er een gladde massa is ontstaan, voeg dan ongeveer de helft van de walnoten toe en pureer deze mee. Zoek van de overgebleven walnoten een paar mooie exemplaren uit die je bovenop kan leggen als decoratie. De rest van de walnoten roer je in hun geheel door de dadel massa.
Pak een schaaltje waar je de fudge in wilt vormen. Om het jezelf makkelijk te maken leg je hier een stukje bakpapier in. Giet vervolgens de dadel puree in deze schaal en strijk de bovenkant glad. Zet deze schaal even weg in de vriezer.
Voor de bovenlaag hoeven we alleen ingrediënten te mengen. Roer de tahin, pindakaas en ahornsiroop door de gesmolten kokosolie tot een gladde massa. Haal de schaal met de onderlaag uit de vriezer. Let erop dat deze laag een beetje uitgehard is, anders meng je de lagen door elkaar heen. Dat is verder niet erg maar esthetisch iets anders qua resultaat. Giet de bovenlaag er op en strijk deze glad.
Laat de fudge minimaal 2 uur in de vriezer opstijven of laat hem een nacht in de koelkast staan. Als hij goed is uitgehard, snijd je met een groot mes de fudge in blokjes van het gewenste formaat. Decoreer enkele stukjes met de overgebleven walnoten. Je houdt altijd wat oneffen randjes over, die zijn erg geschikt om mee voor te proeven. De fudge is nu klaar en is het tijd geworden om stukjes uit te delen of om jezelf met een grote bak thee naast de fudge op de bank te parkeren.
Ik adviseer om de fudge uiteindelijk te bewaren in de koelkast en niet in de vriezer. Naar mijn mening gaat de smaak wat verloren en wordt de structuur te hard als deze helemaal bevroren is.
Eet smakelijk!
Recept delen
Even voorstellen
Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.

Nieuwsbrief
Elke week gratis een nieuw superfood recept
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.
