Frambozen crostata met bijenpollen recept

Superfood bijenpollen recept taart frambozen crostata

Superfood bijenpollen recept: frambozen crostata met bijenpollen

Officieel zijn we met de lente begonnen. Heerlijk is de geur van de fruitbloesems op de eerste warme dagen. De voorjaarsbloeiers lokken de ontwakende bijen met hun nectar en stuifmeel. Wel eens een bloemetje van de eerste primula gegeten? Als ik de smaak van bijenpollen moet omschrijven dan doen ze mij het meeste denken aan eetbare bloemen. Je proeft het stuifmeel en ze zijn zoetig en bloemig. Ze smaken niet echt naar honing wat je misschien zou verwachten. De pollen bestaan voornamelijk uit het eiwitrijke stuifmeel dat door de bijen is verzameld.

Je kunt de pollen natuurlijk prima toevoegen aan bijvoorbeeld yoghurt of ijs maar ik wilde er nu graag een heerlijk zoet en fris taartje mee bakken wat echt een traktatie is om de lente mee te vieren. De pollen hebben een vrij delicate smaak en structuur. Bij verwarming verliezen de pollen snel hun structuur, daarom voegen we ze na het bakken pas toe aan het taartje.

Crostata is de Italiaanse naam voor een zanddeeg taart gevuld met jam. Ik heb gekozen voor de combinatie met frambozen, omdat deze fris en licht van smaak zijn. Dat gaat goed samen met de pollen en het zoete brosse deeg. Maar je kunt voor dit recept iedere jam gebruiken die je hebt staan. Het meest fantastische is natuurlijk zelf gemaakte jam, maar gezien we nu niet in het fruitseizoen leven is een potje met goede jam uit de voorraad ook een prima optie.

Het leuke van dit recept is dat je eigenlijk niet veel extra ingrediënten nodig hebt, veel zal je al in de kast hebben staan, zoals boter, eieren, suiker, bloem en een potje jam. Daarnaast kun je met de ingrediënten variëren aan de hand van wat je in huis hebt.

Biologische bijenpollen superfood recept Superfood4Me
Biologische superfood recept bijenpollen crosstata taart Superfood4Me

Benodigdheden

Voor een ondiepe bakvorm van 25 cm doorsnede en ongeveer 3 cm hoog

Deeg:

  • 400 gram bloem
  • 200 gram boter + wat extra om de vorm in te vetten
  • 140 gram suiker
  • 4 ei dooiers
  • ½ tl vanille poeder/ extract
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • scheutje (koe/soja/noten) melk

Vulling:

  • 2 el bijenpollen
  • 350 gram jam, frambozen of naar keuze
  • 1 citroen (rasp van de schil en een beetje sap)

Bereiding

Meng in een grote schaal bloem, bakpoeder, vanille en zout. Roer dit droog door elkaar. Daarna voeg je de gekoelde boter in stukjes, en ook de eidooiers toe. Goed je handen wassen (als je dat al niet gedaan hebt) en dan flink kneden tot je een egale stevige deegbal hebt gemaakt zonder dat er nog boter klontjes in zitten. Merk je dat het deeg wat aan de droge kant is, voeg dan een scheutje melk toe. Blijf kneden tot je een stevige, maar niet plakkerige bal hebt gevormd.

Deze pak je in folie en je legt deze minimaal een half uur te rusten in de koelkast.

Je kunt dit deeg gemakkelijk een of meerdere dagen van tevoren maken. Het is gewoon een zandkoekjes deeg dus je kunt er alle kanten mee op.

Gebruik de tussentijd om de oven voor te verwarmen op 180 graden en een ondiepe ovenschaal in te vetten met boter. Heb je geen lage bakvorm, dat maakt niet uit, dit kan ook in een standaard taartvorm. Vet dan de randen tot maximaal 3 cm in.

Als het deeg gerust is haal je hem uit de koelkast. Snij eerst 1/4 van het deeg af en leg dat opzij, daar gaan we straks de bovenkant decoratie van maken. Voor het uitrollen heb je een licht bebloemd werkblad nodig en een deegroller (of de dichtstbijzijnde fles als je geen deegroller hebt). Rol het deeg uit tot ongeveer een halve cm dik en iets groter dan de bakvorm die je hebt.

Pak nu de deeglap op en leg deze in de bakvorm. Druk alle hoeken goed aan, eventuele scheuren of gaten kan je makkelijk opvullen met stukjes die je aan de zijkant overhoudt. Snij langs de rand van de bakvorm (of op maximaal 3 cm) het overstekende deeg af, die restjes kunt je bij het decoratie deeg toevoegen.

Meng de jam met de citroen rasp en voeg daar wat citroensap toe naar smaak. Daarna ga je met een lepel de jam over het deeg uitspreiden, verdeel dit in een gelijkmatige dunne laag over de bodem van de taart.

Nu zijn we aan het decoreer gedeelte aangekomen. Rol het overgebleven deeg ook uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Je kunt voor een traditionele versie gaan met een ruit patroon. Snij dan lange stroken van 1 a 2 cm breed, deze leg je haaks op elkaar over de taart. Maar je creativiteit kan hier ook helemaal op los gaan, je kunt bloemen maken, hartjes, bijtjes of golvende banen leggen. Wat je wilt, als het deeg maar overal ongeveer even dik is. Laat in je ontwerp redelijk veel ruimte over zonder bedekking, zodat je daar de bijenpollen op kunt plakken na het bakken.

Ben je tevreden met je ontwerp dan maak je het af door de buiten randen naar binnen om te vouwen, dit bedekt meteen de eindjes van de stroken die tot aan de rand komen. De taart is nu klaar om de oven in te gaan. Heb je nog deeg over? Meestal wel! Kneed hier dan een paar koekjes van en leg deze bij de taart in de oven. De taart zal na ongeveer 30 minuten klaar zijn, controleer of het deeg aan de bovenkant mooi lichtbruin is geworden. De koekjes zijn al na 15 minuten klaar.

Na het bakken haal je de taart uit de oven. Je moet nu wachten tot de taart helemaal afgekoeld is. Gelukkig heb je die extra koekjes gebakken en kun je die mooi nu opeten. Als de taart helemaal is afgekoeld verdeel je de bijenpollen over de taart zodat deze aan de jam blijven plakken.

Smakelijk!

Eva van Asseldonk

Recept delen

22,25 incl. btw

Bijenpollen biologisch

Bijenpollen of stuifmeelkorrels zijn gele bolletjes die rijk zijn aan anti-oxidanten, aminozuren, enzymen, mineralen en vitaminen. Bijenpollen hebben een lichte zoete smaak en lekkere crispy structuur. Deze kunnen puur gegeten worden, maar zijn ook zeer geschikt als topping bij salades en een lekkere variatie in yoghurt, kwart, havermout of superfood smoothies. Onze biologische bijenpollen voldoen aan de strenge biologische kwaliteitseisen van SKAL Biocontrole. De bijenpollen zitten verpakt in hersluitbare zakken van 500 gram.

Op werkdagen voor 16:00 besteld, de volgende dag bezorgd via PostNL

Even voorstellen

Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.

Lees hier de volledige kennismaking van Eva.

Eva van Asseldonk Superfood4Me
Nieuwsbrief

Elke week gratis een nieuw superfood recept

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.

Superfood recepten Superfood4Me
Superfood bibliotheek biologische superfood recepten Superfood4Me mobiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *