Muhammara met biologische hennepzaden en za’atar pide

Biologisch hennepzaad recept Muhammara superfood Superfood4Me

Gemiddelde score 5/5 (1)

Nog geen stemmen

Biologisch hennepzaad recept 

Muhammara is een dip op basis van geroosterde paprika en walnoten. Smaakmakers in het recept zijn granaatappelmelasse en knoflook. Meestal wordt er iets van couscous of broodkruimels aan dit recept toegevoegd zodat het meer substantie krijgt en het vocht opgenomen wordt. In dit gerecht gebruiken we daar de hennepzaden voor die prima die rol kunnen overnemen.

Za’atar is een kruiden- en pittenmengsel uit het Midden-Oosten, dit gaan we zelf maken. Dat is niet moeilijk en wel heel lekker. Het enige bijzondere ingrediënt dat je hier voor nodig hebt is sumak poeder. Dit is een rood poeder gemaakt van een fris-zure bes met een kruidige citroen smaak.

De granaatappelmelasse en sumak zijn twee ingrediënten die misschien niet zo snel bij de lokale supermarkt te vinden zijn. Het zijn wel veelvoorkomende ingrediënten uit de Arabische keuken. Een goede reden voor een uitstapje naar een exotische supermarkt.

Benodigdheden

Voor een bijgerecht voor 4 personen

Muhammara

  • 3 rode paprika’s
  • 50 gram walnoten, gehakt
  • 1 teen knoflook geperst
  • 50 gram biologische hennepzaden
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 1 of 2 el citroensap
  • ½ tl chili vlokken
  • 1 tl komijnpoeder
  • peper en zout

Pide met za’atar

  • 1 pide brood: rond, ovaal, dik of dun waar je zin in hebt. Zelf bakken kan natuurlijk ook
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 2 el verse oreganoblaadjes
  • 1 tl sumak
  • ½ el sesamzaadjes
  • ½ el biologische chiazaadjes
  • 2 el olijfolie
  • zout
Biologische hennepzaden biologisch hennepzaad recept Superfood4Me superfood Muhammara

Bereiding

Verwarm de oven tot 200 graden
Leg de paprika’s heel in de oven op de bakplaat, de buitenkant mag zwart worden.
Doordat de paprika’s heel zijn gehouden stomen ze door hun eigen vocht aan de binnenkant gaar. Vergeet ze niet af en toe te draaien.

Ondertussen maak je de za’atar. Doe de verse kruiden in de vijzel met een snuf zout en maal ze fijn tot een grove pasta. Doe deze in een klein schaaltje met de olijfolie, sumak, sesam en chiazaadjes. Verdeel dit vervolgens over de bovenkant van het brood.

Als de paprika’s zacht zijn geworden, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen.
Laat de oven aanstaan voor het brood.
Verwijder het vel van de paprika’s, dit moet nu makkelijk loslaten. Verwijder ook de zaadlijsten, pitjes en overtollig vocht. Pas op, het vocht is heet!

Je kunt er voor kiezen de muhammara met een keukenmachine of met de vijzel te maken. Persoonlijk vind ik deze tapenade veel smaakvoller als hij veel structuur behoudt. Ik heb de paprika slechts één seconde in de keukenmachine gemalen en de overige ingrediënten met de hand gesneden.

Nu is het een kwestie van alle ingrediënten samenvoegen. Doe in een schaal de paprika, knoflook, walnoten, hennepzaden, granaatappelmelasse, chili vlokken en het komijnpoeder. Gebruik peper, zout en citroensap om de muhammara op smaak te brengen.

Als laatste bak je het brood af (de tijd is afhankelijk van het type brood) net voor het serveren zodat het nog warm is als het op tafel staat. Heerlijk!

Smakelijk!
Eva van Asseldonk

Tips voor erbij: gemarineerde olijven of falafel met muntyoghurt.

Recept delen

12,85 incl. btw

Biologische Hennepzaden gepeld

Hennepzaad is een echte superfood. Het is ontzettend rijk aan volwaardige eiwitten en bevat de hoogste hoeveelheid essentiële vetzuren van alle zaden ter wereld. Daarnaast is gepeld hennepzaad onwijs lekker. De nootachtige smaak is het beste te vergelijken met zonnebloempitten. Onze biologische hennepzaden gepeld voldoen aan de strenge biologische kwaliteitseisen van Skal Biocontrole. Gepelde hennepzaden van Superfood4Me zitten verpakt in hersluitbare zakken van 500 gram.

Op werkdagen voor 16:00 besteld, de volgende dag bezorgd via PostNL.

Even voorstellen

Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.

Lees hier de volledige kennismaking van Eva.

Eva van Asseldonk Superfood4Me
Nieuwsbrief

Elke week gratis een nieuw superfood recept

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.

Superfood recepten Superfood4Me
Superfood bibliotheek biologische superfood recepten Superfood4Me mobiel

Gemiddelde score 5/5 (1)

Nog geen stemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *