Crumble recept met fruit en biologische superfoods

Crumble-recept-met-fruit-en-biologische-superfoods_superfood4me

Gemiddelde score 5/5 (1)

Nog geen stemmen

Heerlijke crumble met fruit en biologische superfoods

Wat een heerlijke crumble met zo veel super ingrediënten!
Biologische kokosolie is een van de grote helden in dit recept, het zorgt voor een heerlijke zachte structuur. In dit recept gebruiken we de kokosolie als boter voor het kneden van een heerlijk crumble deeg. Zorg dat de kokosolie in vaste vorm is (kouder dan 20 graden), dat helpt bij het maken van de crumble structuur.

Vanwege de grote hoeveelheid verzadigde vetzuren is kokosolie erg geschikt om mee te bakken, dus ook voor gebak en deegwaar. Omdat kokosolie helemaal geen water bevat en boter wel, is het soms verstandig om het bakproces te helpen met een scheutje water of melk.

De heerlijke koekcrumble smaak in dit recept komt door de combinatie van speculaaskruiden met macawortel, dit geeft een heerlijke extra aardse en notige smaak. Samen met de knapperige havervlokken en walnoten is dit een heerlijk toetje, ontbijt, lunch of tussendoortje. Een gerecht waar je eigenlijk ieder moment van de dag wel tijd voor kunt maken 🙂

Benodigdheden

Voor 4 personen, een middelgrote ovenschaal.

  • 3 à 4 stuks fruit, appels, peren of steenfruit. Wees creatief met wat je nog in de fruitmand hebt liggen
  • 30 gram rozijnen
  • 30 gram goji bessen
  • 1 tl kaneel
  • 100 gram (spelt) bloem
  • 2,5 tl speculaaskruiden (kaneel, anijs, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom)
  • 3 tl maca poeder
  • 60 gram ahornsiroop of suiker
  • 50 gram kokosolie
  • 2 el havervlokken
  • 50 gram walnoten
  • snufje zout
fruit-crumble-recept-met-biologische-superfoods_superfood4me
crumble-recept-met-fruit-superfood-biologisch_superfood4me

Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden.
Laat de rozijnen en goji bessen samen wellen in een bakje heet water

Schil de appels en peren en verwijder het klokhuis. Snijd de appels en peren vervolgens in blokjes doe deze gelijk in de ovenschaal. Strooi het kaneel er overheen en roer alles goed door elkaar.

Pak een schaal voor het maken van de crumble. Doe hier eerst alle droge ingrediënten in: bloem, speculaaskruiden, maca poeder en zout. Roer deze door elkaar. Voeg daarna de ahornsiroop en de kokosolie toe. Je gebruikt de kokosolie nu als koude boter dus deze hoeft niet gesmolten te worden.

Kneed het geheel nu goed door zodat er een kruimelige structuur ontstaat. Als het te droog blijft, kan je altijd een klein scheutje water aan toevoegen. Maar wees hier zuinig mee, het mag geen glad deeg worden.

Voeg als laatste de walnoten en havervlokken toe en meng de kruimelige substantie door elkaar. Persoonlijk houd ik er van als de crumble niet te klein is en ook een wat grove structuur heeft, maar doe hier vooral wat je zelf lekker vindt!

Na het wellen haal je de rozijnen en goji bessen uit het water en verdeel je ze over het fruit in de ovenschaal. Gooi het welvocht niet weg! Vitamine C lost op in water en aangezien goji bessen hier vol mee zitten, kun je dit mooi opdrinken als een zoete vitamine shot.

Crumble met fruit bakken

Als laatste verdeel je het crumbledeeg gelijkmatig over het fruit en bak je het in het midden van de oven voor 20 à 25 minuten tot de crumble mooi bruin kleurt. Of tot je huis helemaal naar speculaaskruiden ruikt.

Tip: wacht niet met smullen totdat de fruitcrumble helemaal is afgekoeld. Server de crumble als het nog een beetje warm is.
Aan te raden met bijvoorbeeld een bolletje yoghurt of vanille-ijs.

Smakelijk!
Eva van Asseldonk

Recept delen

20,50 incl. btw
15,85 incl. btw
18,00 incl. btw
20,50 incl. btw
15,85 incl. btw
18,00 incl. btw

Even voorstellen

Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.

Lees hier de volledige kennismaking van Eva.

Eva van Asseldonk Superfood4Me
Nieuwsbrief

Elke week gratis een nieuw superfood recept

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.

Superfood recepten Superfood4Me
Superfood bibliotheek biologische superfood recepten Superfood4Me mobiel

Gemiddelde score 5/5 (1)

Nog geen stemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *