Zoete aardappeltaart met macawortel en kokosolie

zoete-aardappeltaart-met-macawortel-en-koksolie-recept_biologische-superfoods_Superfood4Me

Gemiddelde score 0/5 (0)

Nog geen stemmen

Recept zoete aardappeltaart met maca en kokosolie

De basis voor dit recept vormt de Amerikaanse sweet potato pie. Een zoete taart die veel weg heeft van de meer bekende pumpkin spice pie. Het principe is hetzelfde, veel warme kruiden en de groente geven een heerlijke aardse zoete smaak. De zoete aardappel is een knolgewas, met de botanische naam Ipomoea batatas, tegenwoordig op veel plaatsen te koop. Gezien dat de Macawortel ook een knolgewas is uit Zuid-Amerika, met een zoete aardse smaak, past deze erg goed hierbij of bij andere groenten, zoals bieten, pompoen en wortels. Macawortel heeft een veelzijdige smaak, die notig is en tegelijkertijd erg goed samen gaat met verschillende fruitsoorten.

Macawortel is een van de weinige groente die verbouwd kunnen worden op de hoogste plekken in de wereld. Ze komt oorspronkelijk uit het Peruviaanse Andes gebergte en werd al door de Inca’s gegeten. De macawortel is populair voedsel bij de inheemse bevolking, omdat het een sterk gewas is dat nog boven een hoogte van 3000 meter kan groeien. Het is een welkome bron van vitamines en mineralen op onherbergzame plekken in een erg koud klimaat.

Benodigdheden

Voor een taartvorm met een doorsnede van 23 cm. Je kunt hier gemakkelijk met 8 mensen van eten, de taart vult enorm!

Deeg voor de korst
  • 70 gram volkoren roggebloem
  • 230 gram bloem (spelt of gewoon)
  • 85 gram suiker
  • 180 gram koude boter of kokosolie
  • 1 ei geel + 1 heel ei
  • snufje zout
De heerlijke vulling
  • 450 gram zoete aardappel (ongeveer 3 flinke aardappels)
  • 150 gram gecondenseerde melk
  • 2 eieren + eiwit van 1 ei dat je over hebt
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl nootmuskaat
  • ½ tl gember
  • 30 gram maca poeder
  • 30 gram bruine basterdsuiker
  • 15 gram kokosolie
  • mespuntje vanille poeder
  • snufje zout
Lekkere extra's
zoete-aardappeltaart-macawortel-kokosolie-superfood-recept_biologische-superfoods_Superfood4Me
recept-zoete-aardappeltaart-met-macawortel-en-kokos_biologische-superfoods_Superdoo4me

Bereiding

Verwarm de oven op 200 graden voor het grillen van de zoete aardappels.
Was de aardappels en snijd deze in de lengte doormidden, leg ze op een bakplaat met bakpapier met de schil naar boven en prik hier enkele gaatjes in zodat het vocht kan ontsnappen. Laat de zoete aardappels nu 45 minuten roosteren tot ze zacht worden.

Maak ondertussen de taartkorst. Meng hiervoor alle ingrediënten door elkaar en kneed deze tot er een stevige bal ontstaat. Blijft het deeg te brokkelig voeg dan enkele druppels water toe. Pak de deegbal in folie en laat deze ongeveer een half uur rusten in de koelkast.

Als de zoete aardappels zacht zijn, laat je ze op de bakplaat afkoelen tot ze een handzame temperatuur hebben. Verlaag de temperatuur van oven naar 175 graden voor het bakken van de taart. Schep de zachte binnenkant uit de zoete aardappelschil. Doe deze in een schaal en plet dit met een vork tot een puree. Voeg aan de zoete aardappelpuree toe: de bruine suiker, de kokosolie, de gecondenseerde melk en de eieren. Klop alles goed door elkaar. Daarna de droge kruiden: kaneel, gember, nootmuskaat, maca, vanille en een snufje zout. Roer nogmaals goed.

Vet de bakvorm in. Rol het deeg voor de korst uit. Beleg daarna de bakvorm met een opstaande rand van ongeveer 4 cm. Giet de vulling in de taartvorm.
Bak de taart 40 à 50 minuten. Laat deze goed afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Lekker met bijvoorbeeld slagroom en bijenpollen 🙂

Smakelijk!
Eva van Asseldonk

Recept delen

18,00 incl. btw
20,50 incl. btw
27,25 incl. btw
18,00 incl. btw
20,50 incl. btw
27,25 incl. btw

Even voorstellen

Hallo, ik ben Eva, ik werk als beeldend en culinair kunstenaar. Met mijn beeldend werk produceer ik objecten en interactieve installaties. Als culinair kunstenaar organiseer ik diners en workshops. Dit doe ik op locatie voor evenementen of culturele manifestaties onder de naam van: Goede Bodem. Op dit moment ben ik ook master student aan de Universiteit van Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo (Italië), waar ik de master Creativity, Education & Ecology volg.

Lees hier de volledige kennismaking van Eva.

Eva van Asseldonk Superfood4Me
Nieuwsbrief

Elke week gratis een nieuw superfood recept

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet als eerste van de nieuwste superfood recepten en toffe aanbiedingen! Wij gebruiken je gegevens alleen voor de nieuwsbrief en uitschrijven kan altijd.

Superfood recepten Superfood4Me
Superfood bibliotheek biologische superfood recepten Superfood4Me mobiel

Gemiddelde score 0/5 (0)

Nog geen stemmen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *