Wat is kokosolie?
Kokosolie wordt al eeuwenlang in veel landen gebruikt. Het wordt verkregen door het persen van het vruchtvlees uit kokosnoten. Het is een veelzijdige superfood. Je kunt het gebruiken om in te bakken, braden, wokken of frituren. Ook kan je het gebruiken voor het verzorgen van je huid en haar. Daarnaast is onze kokosolie ook geschikt als massage-en badolie. Aangezien onze kokosolie onbewerkt is, kan je het zelfs gebruiken als grondstof voor een zelfgemaakte deodorant of tandpasta. Met deze wetenschap zul je het er dan ook volledig mee eens zijn dat we zuinig moeten zijn op de kokosolieplantages. Als je bij Superfood4Me besteld, draag je er een steentje aan bij.
Kokosolie een vet én een olie
Kokosolie wordt ook wel kokosboter of kokoscrème genoemd. Het kan een vet of een olie zijn, dit hangt af van de omgevingstemperatuur. Het smeltpunt ligt al bij de 25 graden Celsius. Dat betekent dat kokosolie op een mooie zomerdag vloeibaar in je kast kan staan. Dat is niet erg, het is niet schadelijk voor de olie.
Kokosolie wordt ook wel kokosboter of kokoscrème genoemd. Het kan een vet of een olie zijn, dit hangt af van de omgevingstemperatuur. Het smeltpunt ligt bij 25 graden Celsius.
Is kokosolie gezond?
Helaas mogen wij je niet precies uitleggen waarom kokosolie gezond is. Het verschaffen van zulk soort informatie met economisch motief, is bij de wet verboden. Op de website van het voedingscentrum is te lezen dat er nog onvoldoende wetenschappelijke studies zijn gedaan naar kokosolie. Wij mogen je wel algemene informatie geven zodat je zelf op onderzoek kan gaan.
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, wordt kokosolie ook wel kokosvet genoemd. Kokosolie is vloeibaar bij kamertemperatuur in het land van herkomst. In ons klimaat heeft kokosolie meestal een vaste vorm, dan spreken we van kokosvet. Maar het is hetzelfde product.
Vet bestaat uit ketens van vetzuren die aan elkaar vast zitten. In kokosvet zit vooral veel laurinezuur. Dit is een middellange keten verzadigd vetzuur. Andere verzadigde vetten bevatten voornamelijk lange keten vetzuren. Deze vetzuren zijn moeilijk afbreekbaar en zorgen voor veel vetopslag in je lichaam. Met het afbreken van de middellange keten vetzuren heeft je lichaam minder moeite.
Steeds meer wetenschappers, diëtisten en voedingsdeskundigen (her)ontdekken de voordelen van biologische kokosolie. Bij een gematigd gebruik kan het veel voordelen voor jouw lichaam bieden die niet uit een andere voedingsbron is te verkrijgen. Het wordt veelvuldig gebruikt door atleten, bodybuilders en “slanke lijners”.
Hoeveel kokosolie moet ik gebruiken?
Kokosolie is het verantwoorde alternatief om in te bakken, braden en frituren. Om te bakken heb je aan een halve eetlepel extra virgin kokosolie al genoeg. Je hoeft niet bang te zijn dat je eten naar kokos gaat smaken. Zodra de olie in de pan ligt, ruik je even een lichte kokosgeur. Deze geur verdwijnt echter als de andere ingrediënten worden gebakken. Goede kokosolie herken je onder andere aan die lichte kokosgeur.
Naast bakken en braden kan je kokosolie ook gebruiken voor de verzorging van je huid en haar. Op Google zijn tal van artikelen te vinden over hoe je dit moet doen. Onze kokosolie is 100% pure kokosolie. Het is onbewerkt en er is niks aan toegevoegd
Ontgeurde kokosolie
Niet iedereen kan de smaak en de geur van kokos waarderen. Daarom bestaan er varianten van kokosolie die zogezegd “ontgeurd” zijn. Deze varianten missen dus de geur en de smaak van kokos. Dit wordt gedaan door de kokosolie te bewerken. En laat deze bewerking nou net ontzettend slecht zijn voor de kwaliteit.
Er zijn meestal twee manieren waarop de geur en smaak van kokos worden onttrokken:
De chemische manier
Dit is gelijk de meest gebruikte en de ongezondste manier van het ontgeuren. Via verschillende chemische oplosmiddelen worden de geur en smaak uit de kokosolie onttrokken. Na het bewerkingsproces kunnen er chemische deeltjes achterblijven in de kokosolie. En je raadt het al: dit eten wij dan vervolgens op. Naast alle chemische troep, wordt de olie ook onder hoge temperatuur gezet. Hierdoor gaan er veel nutritionele waarden verloren. Wat er overblijft is eigenlijk hetzelfde als de inhoud van een pakje boter.
De mechanische manier
De tweede manier gebeurt met behulp van waterdamp. De hete stoom verwijdert de geur en smaak uit de kokosolie. Dit gebeurt ook weer vrijwel altijd onder te hoge temperatuur waardoor er veel nutritionele waarden verloren gaan. De chemische deeltjes kom je na dit bewerkingsproces gelukkig niet tegen. Echter zorgen beide manieren ervoor dat de voordelen van kokosolie ten opzichte van alternatieven niet meer gelden.
Afval
Wat opvalt is dat ontgeurde kokosolie vrijwel altijd spierwit van kleur is. Onbewerkte kokosolie hoort een lichte geur en smaak van kokos te hebben en daarnaast lichtgeel van kleur te zijn. Door het bewerken vervallen al deze aspecten. Het is dan ook onmogelijk te achterhalen wat voor kokosnoten er worden gebruikt om de olie te maken. Voor het maken van ontgeurde kokosolie wordt dan ook bijna altijd afvalkokosolie gebruikt. Dit is olie dat wordt gemaakt van de zogenaamde “afval-kokosnoten”. Deze kokosnoten zijn bijvoorbeeld beschimmeld of verrot. Dat maakt voor de fabrikant niet uit, want de geur, smaak en kleur worden toch verwijderd. Het is natuurlijk logisch dat beschimmelde kokosnoten niet dezelfde voedingswaarden bevatten als jonge gezonde kokosnoten.
“Onbewerkte kokosolie hoort een lichte geur en smaak van kokos te hebben en daarnaast lichtgeel van kleur te zijn.”
Biologische virgin kokosolie
Er zijn verschillende soorten kokosolie op de markt verkrijgbaar. Het neusje van de zalm is koudgeperste biologische virgin koksolie. Voor deze olie worden alleen jonge kokosnoten gebruikt. Jonge kokosnoten hebben nog de hoogste voedingswaarden.
De kokosnoten worden eerst uit de boom gehaald. Vervolgens worden ze geschild en wordt de bruine harde schil verwijderd. Het kokoswater wordt opgevangen en ergens anders voor gebruikt. Wat overblijft is het witte vruchtvlees. Dit wordt vervolgens koudgeperst. Nadat het is gefiltreerd is het klaar voor verpakking. Er wordt verder niets aan bewerkt of toegevoegd. 100% pure biologische kokosolie van topkwaliteit. Beter kan het niet.
Gemaakt door locals
Onze kokosolie komt uit een prachtige plantage in de Filipijnen. Wij kopen dit direct van een leverancier die de olie in eigen beheer produceert. Het volledige proces, zoals hierboven beschreven, wordt uitgevoerd door de locals. De mannen en vrouwen die in de plantage werken, krijgen zelfs de mogelijkheid om met hun gezinnen op de plantage te wonen. De werknemers hebben er onderdak en hun kinderen krijgen les op school. Daarnaast voorziet onze leverancier de gezinnen van gratis medische zorg.
De mannen en vrouwen die in de plantage werken krijgen zelfs de mogelijkheid om met hun gezinnen op de plantage te wonen. De werknemers hebben er onderdak en hun kinderen krijgen les op school. Daarnaast voorziet onze leverancier de gezinnen van gratis medische zorg.
Biologische kokosolie kopen
Ben je op zoek naar koudgeperste biologische virgin kokosolie dat niet is bewerkt? Bekijk dan deze kokosolie in onze webshop. Onze kokosolie is biologisch gecertificeerd door SKAL Biocontrole. Bij de aankoop van je kokosolie, draag je ook indirect bij aan het in stand houden van het rechtvaardig en sociaal personeelsbeleid op de plantage in de Filipijnen. Deze plantage voldoet uiteraard aan alle strenge Europese eisen omtrent hygiëne en biologische landbouw.
Kokosolie bestellenDit artikel delen
Andere interessante blogs
Alles over Maitake, Grifola frondosa
Maitake wordt al eeuwenlang gebruikt in de Chinese geneeskunde en begint in de Westerse wereld [...]
Wat is amaranth?
Amaranth wordt al eeuwenlang wereldwijd geteeld. De plant is een pseudograan: het heeft eigenschappen van [...]
Alles over Coriolus versicolor: voordelen, werking en ervaringen
Coriolus versicolor is een paddenstoel die al eeuwenlang wordt gebruikt en te herkennen is aan [...]