Bij Superfood4Me zijn we elk jaar weer onwijs trots op onze Skal-certificering. Om biologische producten te mogen verkopen, moet je voldoen aan een flinke stapel strenge regelgevingen. We leggen je daarom maar al te graag uit wat Skal is en waarom het zo belangrijk is om de biologische kwaliteit te kunnen waarborgen.
In het kort
Stichting Skal Biocontrole is dé onafhankelijke organisatie die verantwoordelijk is voor het certificeren van biologische producten in Nederland. Middels jaarlijkse inspecties bij de bedrijven, houdt Skal toezicht op de hele Nederlandse biologische sector. Zo draagt ze als organisatie zorg voor een aantoonbaar en betrouwbaar Europees biologisch keurmerk. Dit doet Skal in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Actuele informatie
Let op, we doen ons best om de informatie op deze pagina up-to-date te houden. Wil je verzekerd zijn van de meest actuele informatie? Bekijk dan de website van Skal Biocontrole. https://www.skal.nl/
Wat is Skal Biocontrole?
Skal is een afkorting voor “Stichting Keur Alternatief voortgebrachte Landbouwproducten”. Skal Biocontrole is dé onafhankelijke stichting die er op toe ziet dat biologische producten in Nederland voldoen aan de wettelijk gestelde eisen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft Skal Biocontrole aangewezen als controlerende autoriteit voor de uitvoering van deze wettelijke taken, die voortvloeien uit de Europese verordeningen voor de biologische productie.
Skal werd in 1987 opgericht om de biologische kwaliteit voor consumenten en retail te kunnen garanderen. In 1991 treedt de Europese biologische verordening in werking. Deze stelt dat de Europese regelgeving vertaald moet worden naar de Nederlandse wetgeving. In 1992 wijst de Nederlandse overheid Skal aan om de Europese regelgeving uit te voeren en toezicht te houden op de naleving ervan. Dat is ook het moment dat de stichting haar naam wijzigt in Skal Biocontrole.
Het Skal-certificaat: een keurmerk voor betrouwbaarheid
Bedrijven die een Skal-certificaat hebben verkregen mogen zichzelf eerst een klopje op de schouder geven. Het certificaat geeft aan dat het bedrijf voldoet aan alle gestelde eisen en wettelijke bepalingen rondom de biologische productie en verwerking. Elk bedrijf dat biologische producten produceert, verwerkt, verpakt, importeert, verhandelt of opslaat moet over zo’n certificaat beschikken. Deze certificering verloopt exclusief via Stichting Skal Biocontrole.
Dat betekent dat niet alleen Superfood4Me moet voldoen aan alle strenge eisen en wettelijke bepalingen. Onze leveranciers, eventuele leveranciers van de leveranciers en natuurlijk de boerderijen, plantages en kwekerijen moeten ook allemaal over een Skal-certificaat beschikken. Sterker nog, de producerende bedrijven mogen hun product pas biologisch noemen wanneer het gehele proces volgens de regelgevingen verloopt die Skal Biocontrole naleeft en controleert. Iedere schakel in de keten dient dus over een Skal-certificaat te beschikken.
“Iedere schakel in de keten dient dus over een Skal-certificaat te beschikken.”
Wat houdt een controle van Skal in?
Elk biologisch bedrijf krijgt in elk geval één keer per jaar uitgebreid een inspecteur op bezoek. Ook vinden de laatste tijd steeds vaker onverwachte controles plaats.
- Op de boerderij kijkt de inspecteur uitgebreid naar het land, de gewassen, dieren en stallen. Gebeurt alles zoals is voorgeschreven? Zijn er geen kunstmest en chemisch/synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt? Krijgen de dieren een goede verzorging? Zijn er geen kippen bij met gekapte snavels? Kunnen alle dieren wel naar buiten en krijgen ze genoeg ruimte?
- Regelmatig neemt de inspecteur bij een controle wat blaadjes, vruchten, producten of grond mee van het bedrijf. Een laboratorium onderzoekt vervolgens of hier geen verboden stoffen in zitten.
- In de fabriek, bijvoorbeeld een bakkerij, let de inspecteur scherp op de ingrediënten en grondstoffen die worden gebruikt. Komen deze wel van een biologisch bedrijf? Van niet-biologisch meel mag je natuurlijk geen biologisch brood bakken! Skal controleert alle schakels in de keten.
- Ook kijkt de inspecteur de boekhouding na omdat die belangrijke informatie levert over het bedrijf. Zo geven de rekeningen inzicht in de aangekochte grondstoffen en hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld bodemverbeteraars of medicijnen.
- De inspecteur stuurt de waarnemingen vervolgens elektronisch naar het kantoor van Skal in Zwolle. Daar vindt de eindbeoordeling plaats of alles aan de wettelijke eisen voldoet. Zo ja, dan mag het bedrijf de producten als “biologisch” en met het Europees biologisch-keurmerk erop verhandelen (zie onderstaande afbeelding). Dit besluit heet officieel ‘certificering’.
- Belangrijk om te weten: een biologisch bedrijf blijft permanent onder controle staan. Een bedrijf dat zich niet aan de regels houdt, mag het product niet als biologisch verkopen. Bij ernstige overtredingen kan Skal het bedrijf volledig verbieden om nog langer biologische producten op de markt te brengen. En waar dat nodig is, werkt Skal samen met andere inspectie-organisaties.
Bedrijven controleren
Wist je dat je zelf kan controleren of bedrijven wel echt over het certificaat van Skal Biocontrole beschikken? Op de website van Skal is een tool te vinden waarmee je dat heel simpel kan doen.
Superfood4Me controleren? Ons Skal-nummer is 107529. Superfood4Me (voorheen SuperfoodMe) is sinds eind 2017 onderdeel van De Hahnemann Apotheek te Heiloo.